آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleنمیتوان انکار کرد که گوشت گوسفندی یکی از محبوبترین انواع گوشت برای پخت غذاهای ایرانی است و علاوه بر طعم خوشایند، ارزش غذایی بالایی هم دارد. از این نوع گوشت برای پخت انواع خورش، کباب و خوراک استفاده میشود و منبع عالی برای تأمین پروتئین موردنیاز بدن شماست. البته بسیاری از ما به یک راهنمای خرید گوشت گوسفندی نیاز داریم تا بهترین نوع گوشت برای پخت غذاهای خوشمزه تهیه کنیم. برای همین در این مقاله، نکات کلیدی برای خرید مرغوبترین گوشت گوسفندی اعم از ران، سردست، گردن و قلوه گاه گوسفندی را بررسی کردهایم.
5 نکته مهم برای خرید گوشت گوسفندی
شاید در نگاه نخست خرید گوشت مرغوب گوسفندی کار سادهای باشد، اما پیدا کردن گوشت باکیفیت و سالم میتواند به چالش بزرگی تبدیل شود، بهویژه اگر نکات مهمی که باید در نظر گرفته شوند را ندانید. این نکات کلیدی که بهنوعی راهنمای خرید گوشت گوسفندی هستند، شامل موارد زیر میشود:
1.تشخیص کیفیت از روی ظاهر و بوی گوشت
ظاهر گوشت یکی از مهمترین عوامل تعیینکننده کیفیت آن است. با توجه به مواردی چون رنگ و بافت آن میتوانید برای خرید مرغوبترین گوشت گوسفندی اقدام کنید. فقط به موارد زیر در حین خرید دقت ویژه داشته باشید:
- رنگ گوشت: اگر گوشت گوسفندی رنگ قرمز روشن داشته باشد، نشانه تازگی آن است، اما قرمزی بیشازحد آن و تیرگی رنگ نشانه کهنگی یا شرایط نگهداری نامناسب خواهند بود. همچنین رنگپریدگی هم میتواند نشانه کیفیت پایین یا فساد گوشت باشد.
- بافت گوشت: اگر در هنگام خرید گوشت گوسفندی آن را لمس کردید و بهجای نرم بودن شل و چسبنده به نظر رسید، ممکن است خراب باشد.
- چربی سفید و تمیز: وجود رگههای چربی نقش مهمی در طعم و کیفیت گوشت گوسفندی انتخابی شما دارد. اگر رنگ چربی به جای سفید، بیشازحد زرد و خشک بهنظر برسد نشاندهنده کهنگی گوشت خواهد بود.
- هر قسمت از گوشت چون ران گوسفندی، قلوه گاه و … در صورت تازگی باید بوی طبیعی و مطبوعی داشته باشد. اگر بوی تند و ناخوشایندی احساس کردید، احتمال کهنگی یا فساد گوشت بالاست.
2.سن گوسفند
در ادامه راهنمای خرید گوشت گوسفندی نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشد، سن گوسفند است که تأثیر زیادی بر کیفیت گوشت دارد. گوشت گوسفند جوان لطیفتر بوده و طعم ملایمتر و زمان پخت کوتاهتری دارد. گوسفند مسن معمولاً سفتتر است و برای پخت آن باید زمان بیشتری اختصاص دهید. البته طعم قویتری دارد و برای برخی غذاها گزینه بهتری محسوب میشود. برای تشخیص جوان یا مسن بودن گوشت توجه به نکات زیر به شما کمک زیادی میکند:
- رنگ و بوی گوشت: رنگ گوشت بره جوان معمولاً قرمز روشن و یکنواخت است و بوی ملایمی دارد، در مقابل رنگ گوشت گوسفند مسن کمی تیرهتر بوده و بوی قویتری خواهد داشت.
- میزان چربی: چربی بره در بخشهایی چون سردست گوسفندی سفید و نرم است و بهراحتی با دست یا چاقو جدا میشود. همچنین ضخامت زیادی ندارد. در مقابل چربی گوسفند مسن کمی به زردی میزند، ضخیمتر بوده و بهراحتی از گوشت جدا نمیشود.
- بافت گوشت: گوشت بره لطیف و نرم است و با فشار انگشت، سریع به حالت اولیه بازمیگردد و رگههای ظریف چربی را میتوان دید. گوشت گوسفند مسن کمی سفتتر و خشکتر بوده و حالت فیبری با رگههای چربی ضخیم دارد.
در نهایت به این نکته توجه داشته باشید که گوشت بره جوان برای غذاهایی چون کباب یا استیک با زمان پخت کمتر مناسب است. در مقابل گوشت مسن طعم قویتری دارد و برای غذاهایی با زمان پخت بالا مانند آبگوشت یا خورش بهتر است.
3. نوع برش گوشت
نکته مهمی که در کمتر راهنمای خرید گوشت گوسفندی به آن اشاره میشود، اما اهمیت زیادی دارد؛ انتخاب نوع برش گوشت گوسفندی مناسب است. در واقع هر قسمت از بدن گوسفند چون قلوه گاه گوسفندی، ران، سردست و … ویژگیهای منحصربهفردی دارد و برای طبخ غذای خاصی مناسب خواهد بود.
- سردست: گوشت سردست شامل ماهیچههای جلوی بدن گوسفند است که نرمتر از ران و سختتر از گردن هستند. همچنین دارای مقدار متوسطی چربی و بافت فیبری است.
- قلوهگاه: قلوهگاه به بخش خاصی از ناحیه شکمی گوسفند گفته میشود که بسیار نرم و دارای چربی زیاد است. همچنین قیمت کمتری نسبت به سایر برشها دارد.
- ران: ران شامل گوشت ناحیه عقبی بدن گوسفند است و یکی از بخشهای کمچرب و بسیار خوشطعم این نوع گوشت محسوب میشود. همچنین بافت سفتتر و زمان پخت طولانیتری دارد.
- گردن: گردن گوسفندی نیز یکی از بخشهای پرطرفدار این نوع گوشت است و طعم قوی و جذابی دارد.
در این بخش از راهنمای خرید گوشت گوسفندی برای راحتتر شدن کار شما در جدول زیر کاربردهای این بخشها برای طبخ غذاهای مختلف را ذکر کردهایم.
نوع گوشت |
کاربرد |
سردست گوسفندی |
|
قلوه گاه گوسفندی |
|
گردن |
|
ران |
چلو گوشت |
4.شرایط نگهداری و بستهبندی
بستهبندی و نگهداری گوشت گوسفندی و هر نوع گوشت قرمز یا سفید دیگی تأثیر زیادی بر کیفیت و ماندگاری آن دارد. هنگام خرید گوشت گوسفندی بهخصوص اگر بستهبندی باشد، توجه به نکات زیر ضروری خواهد بود.
- بستهبندی بهداشتی: گوشت باید در بستهبندی مناسب و بهداشتی عرضه شود. همچنین لاشه باید داخل یخچال نگهداری شود. اگر گوشت در هوای آزاد قرار بگیرد، ممکن است آلودگی وارد آن شده باشد و دیگر برای مصرف مناسب نباشد.
- دمای نگهداری: همچنین گوشت تازه گوسفندی باید در دمای بین صفر تا چهار درجه سانتیگراد نگهداری شود.
علاوه بر این موارد اگر گوشت گوسفندی بستهبندی تهیه میکنید، برچسب روی محصول را به دقت بخوانید و اطلاعاتی چون تاریخ تولید و انقضا را چک کنید تا از تازگی گوشت و منقضی نشدن آن اطمینان حاصل کنید.
5.خرید از فروشگاههای معتبر و بهداشتی
در این بخش از راهنمای خرید گوشت گوسفندی نوبت به یکی از مهمترین فاکتورها میرسد که انتخاب فروشگاه معتبر و بهداشتی برای تهیه چنین گوشتی است. بهترین مراجع خرید برای تهیه گوشت مرغوب گوسفندی شامل موارد زیر میشوند:
- قصابیهای معتبر: قصابان محلی که فروش بالایی و شهرت زیادی دارند، معمولاً گوشت گوسفندی تازهتر، باکیفیتتر و سالمتری ارائه میکنند.
- فروشگاههای زنجیرهای: این فروشگاهها معمولاً استانداردهای بهداشتی خاص خود دارند، اما ممکن است تنوع کمتری در برشهای گوشت گوسفندی داشته باشند.
- شرکتهای تخصصی عرضهکننده محصولات پروتئینی: اگر به دنبال گوشت سالمتر هستید، خرید از فروشگاههایی که محصولات تخصصی ارائه میدهند، گزینه مناسبی است. شرکت سالم پروتئین نمونه عالی از چنین مجموعههایی است که برای خرید انواع گوشت میتوانید به سایت فروشگاهی آن مراجعه کنید. همچنین این مجموعه آمادگی همکاری با کلیه مراکز رستوران، تالار، هتل، ارگانها و … جهت تأمین گوشت تازه است.
سخن پایانی
هدف از نگارش این راهنمای خرید گوشت گوسفندی کمک به شما برای تشخیص باکیفیتترین گوشت از روی ظاهر، بو، بافت، سن و برش آن بود. همچنین مراجع خرید معتبر چون قصابیهای محلی، فروشگاههای زنجیره و شرکتهای تخصصی عرضهکننده محصولات پروتئینی نیز به شما معرفی شد. توجه به تمامی این توضیحات و نکات مهم به شما کمک میکند تا با اطمینان بیشتری گوشت گوسفندی مناسب را انتخاب کنید و از مصرف آن برای طبخ غذاهای مختلف لذت ببرید.